FEYENOORD

Zo gaat het na drie jaar Feyenoord Vrouwen: 'Verwachtingen hoog door de naam, maar dat is niet reëel'

De vrouwen van Feyenoord na het duel met Telstar
© VK Sportphoto/Yannick Verhoeven
"We willen de top 3 aanvallen", klonk het vanuit Feyenoord Vrouwen 1 bij de seizoenstart. Inmiddels staat het elftal van trainer Jessica Torny op een kleurloze achtste plaats met nog twee wedstrijden te spelen in de competitie. Dat is een plek lager dan vorig seizoen. Is er wel een stijgende lijn te zien na drie jaar vrouwenvoetbal op Varkenoord? Tijd voor een tussenbalans.
"We hebben een teleurstellende start van het seizoen gehad", erkent Manon Melis, coördinator vrouwenvoetbal bij Feyenoord. "Ik wil me niet verstoppen achter blessures, zeker met de versterkingen die we hebben gehaald. Maar je ziet nu dat een aantal speelsters (onder anderen Sisca Folkertsma, red.) terug komt en het begint te lopen."
Feyenoord verloor sinds De Klassieker op 10 februari (4-0 voor Ajax) nog maar twee keer. Er werd drie keer overtuigend gewonnen, PSV werd op 1-1 gehouden en koploper FC Twente werd in de beker met 3-0 verslagen. Daardoor drong Feyenoord voor het eerst door tot de halve finale.
Die bleek ook het eindstation, want de dames verloren na verlenging wederom van rivaal Ajax. Dit keer niet kansloos met grote cijfers. Oftewel, de vrouwen worden steeds meer een tegenstander om rekening mee te houden.
Ajax viert de 2-1 van Sherida Spitse tegen Feyenoord
© VK Sportphoto/Danny de Groot
Head of Operations & Women’s Football bij Feyenoord Raymond van Meenen is tevreden met de resultaten van de laatste maanden. Ook hij erkent de teleurstelling van de slechte seizoenstart, maar vindt het niet realistisch dat Feyenoord meedoet om de prijzen. "Feyenoord is qua naam een topclub. Daarom zijn de verwachtingen hoog, maar dat is niet reëel", zegt hij.
"Toen wij begonnen met de vrouwentak, hebben wij bewust gekozen voor een groeimodel." Volgens dat groeimodel zou de vrouwentak langzaam naar de top van Nederland moeten groeien. De topclubs die Feyenoord wil uitdagen zijn Ajax en FC Twente. "Wanneer je begint met een eerste vrouwenelftal wil je meteen resultaten halen, maar je hebt te maken met verschillende factoren. Je moet wel iets kunnen aanbieden om speelsters hierheen te krijgen", zegt Van Meenen.

Het begin

Terug naar het begin van Feyenoord Vrouwen 1. In seizoen 2021/2022 begint Feyenoord met een piepjong elftal onder leiding van Danny Mulder. Midden in de coronaperiode. Er is maar ruimte voor acht contractspeelsters op semi-profbasis. De rest van de selectie is amateurspeelster. De trainingen zijn 'gewoon' in de avond na een werkdag. Niet ideaal om topsport te bedrijven.
Feyenoord Vrouwen 1 na winst op PSV
© VK Sportphoto/Parallax Pictures
Desondanks verrast de ploeg van Mulder. Na zeven speelronden is Feyenoord zelfs trotse koploper. Enkele hoogtepunten zijn de topwedstrijden. Op een uitverkocht Varkenoord wordt Ajax met 4-1 verslagen. Er wordt ook gewonnen van PSV en FC Twente wordt op een gelijkspel gehouden. De toon is gezet. De Feyenoord-vrouwen hebben hun naam gevestigd.
Na de winterstop komt de klad erin en presteert de ploeg steeds wisselvalliger. Feyenoord eindigt op plek vijf. Het tweede seizoen begint, waar seizoen één ook mee begon: goede resultaten. Wederom staan de vrouwen even bovenaan. Maar na een matige reeks van vier wedstrijden wordt trainer Danny Mulder ontslagen.
Op 21 december 2022 maakt Feyenoord haar nieuwe hoofdtrainer bekend, Jessica Torny. Melis zegt daarover: "Jessica is onze gewenste kandidaat. Ze is een ambitieuze trainer die bovendien beschikt over de nodige ervaring in het vrouwenvoetbal."
Jessica Torny voorafgaand aan Ajax-Feyenoord
© VK Sportphoto/Danny de Groot
Na de aanstelling van Torny wint Feyenoord nog maar één keer en wordt het zevende in de competitie. "Toen Jessica kwam, draaide het team niet", zegt Melis. "In de voetballerij krijg je vaak geen tijd. Natuurlijk wil je er meteen staan. Soms heb je meer tijd voor iets nodig”, meent de voormalig topscorer van het Nederlands Vrouwenelftal.
De start van het huidige seizoen is ook niet veelbelovend, maar Van Meenen en Melis kijken naar het grotere plaatje. "We kijken naar de trainingen op Varkenoord. We weten intern heel goed waar we mee bezig zijn", zegt Melis. "We beseffen met zijn allen dat we niet aan de doelstelling voldoen", vult Van Meenen aan. "Alles kan beter en we blijven daarom ook kritisch op onszelf."

Randvoorwaarden

Van Meenen is als Head of Operations niet alleen bezig met de ontwikkeling op het veld, maar ook naast het veld. "Het vrouwenvoetbal is in drie jaar tijd een stabiele factor geworden op Varkenoord", vertelt hij. "Van tevoren had ik dat niet verwacht. Je ziet dat het personeel het ook heeft omarmd."
De vrouwentak krijgt bij Feyenoord dezelfde trainingsmogelijkheden als de mannen. Ze delen dezelfde faciliteiten en mogelijkheden. Na de trainingen wordt de gym druk bezocht en eet de selectie boven gezamenlijk in het topsportrestaurant.
Feyenoord Vrouwen 1 op Varkenoord
© VK Sportphoto/Yannick Verhoeven
"Voor jonge speelsters hebben we net zoals bij de mannen een regeling met opleidingen in de regio, zodat zij ook hun opleiding kunnen volgen", zegt Van Meenen. "Het complex is nieuw en biedt alles om optimaal te kunnen presteren. De randvoorwaarden zijn gelijkwaardig aan de top, zeker nadat we een CAO voor de speelsters hebben ingevoerd."
Het invoeren van de CAO is een belangrijke stap geweest voor het vrouwenvoetbal en zeker voor Feyenoord. "Hoge salarissen aan kunnen bieden is stap één om verder te kunnen groeien", vertelt Van Meenen. "Ajax en FC Twente zijn veel verder. Zij zijn ook eerder begonnen met een vrouwentak. Uiteindelijk is het doel om selfsupporting te worden. Dus dat we onze eigen partners krijgen en dat we niet afhankelijk zijn van de inkomsten van het eerste mannenelftal. En met behulp van die partners kunnen we de vrouwentak ontwikkelen naar de top", denkt Van Meenen.

Bouwen op Varkenoord

Ondertussen bouwt Feyenoord gestaag verder aan de vrouwentak. Naast het eerste elftal is er een beloftenelftal, Meiden onder 16 en twee trainingsteams in de leeftijdscategorie onder 14 en onder 12. De trainingsteams zijn er om jonge meiden te laten wennen aan de club Feyenoord. Daarnaast krijgt de club zo ook jonge talenten in het vizier. En dat lijkt zijn vruchten af te werpen. "Vijf speelsters van het beloftenteam zitten regelmatig bij het eerste en spelen mee", zegt Melis. "In onze jeugd spelen nu ongeveer acht speelsters mee in nationale elftallen."
"Het kan allemaal beter", antwoordt Van Meenen op de vraag of alles optimaal geregeld is voor de vrouwenafdeling. "We hebben een prachtig complex, maar als je verder wilt, dan is uitbreiding noodzakelijk. Daar zijn we mee bezig. Wat ik nu belangrijker vind, is dat we ons programma kunnen uitvoeren", zegt hij.
En dat programma bestaat uit de nationale competitie. Waar de resultaten dus uitblijven. Verwachten we dan te veel? "We moeten een stabiele factor worden in de subtop met stabiele resultaten", zegt Van Meenen. "Dan is spelen voor plek drie tot en met vijf realistisch."
Ella van Kerkhove scoort tegen FC Twente
© VK Sportphoto/Danny de Groot
Melis durft geen antwoord te geven op de vraag wanneer Feyenoord voor het eerst kampioen gaat worden. "We hebben nu de doelstelling vastgesteld voor de komende seizoenen", zegt ze. "Dat is zo dicht mogelijk bij de top. Ik kan nu niet zeggen wanneer wij kampioen gaan worden."
Intern heerst er dus een goed gevoel over de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal op Varkenoord. Ook al blijven echte topklasseringen tot op heden uit. Het devies is om geduldig te blijven en met realisme te kijken naar de resultaten van Feyenoord Vrouwen 1.
Jessica Torny wordt de huidige magere klassering in ieder geval niet kwalijk genomen. Zij en de club zijn in gesprek om de samenwerking te verlengen. Waar dit seizoen gekozen is voor langetermijndenken lijkt dat voor komend seizoen een ander verhaal. De club is druk bezig met versterkingen om de doelstellingen te kunnen behalen. En dus is er geen ruimte meer voor excuses en wordt er volgend seizoen op niets minder gerekend dan een plek net onder de top.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl