FEYENOORD

Feyenoord en Liverpool mondeling akkoord over transfer Slot, één van de succesvolste trainers uit de historie

Feyenoord-trainer Arne Slot toont de schaal na het kampioenschap van het seizoen 2022/2023
© VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Na drie succesvolle seizoenen komt er een einde aan de samenwerking tussen Feyenoord en Arne Slot. Nu de clubs een mondeling akkoord hebben bereikt, lijkt Slot niets een stap naar de Premier League in de weg te staan. Als het papierwerk geregeld is, dan vertrekt de trainer naar de Engelse topclub, waar hij een meerjarig contract zal tekenen. Bij de Premier League club wordt hij de opvolger van de succesvolle Duitser Jürgen Klopp.
Arne Slot heeft een roerige entree bij Feyenoord. In december 2020 wordt hij op staande voet ontslagen bij AZ, als bekend wordt dat hij in gesprek was met Feyenoord. Voor Slot, die in het bezit is van een aflopend contract in Alkmaar, blijft dit ook de jaren erna altijd een open wond.
In de zomer van 2021 begint Slot aan de klus bij Feyenoord. De Rotterdammers hebben zich onder Dick Advocaat via de play-offs met hangen en wurgen geplaatst voor de voorrondes van de Conference League. Slot moet daardoor al vroeg in het seizoen serieus aan de bak.
Hij heeft daardoor minder tijd om zijn gewenste speelwijze er in te slijpen bij de ploeg, die ook flinke wijzigingen ondergaat. Met name het vertrek van Berghuis naar Ajax is er eentje die Slot betreurt.

Europees succes

Samen met toenmalig technisch directeur Frank Arnesen haalt Feyenoord veel nieuwe spelers, die succesvol zijn. Voorbeelden zijn Gernot Trauner, Fredrik Aursnes, Guus Til en Cyriel Dessers.
Ook jeugdspelers die er al langer waren, zoals Geertruida, Malacia en Kokcu, maken een sterke ontwikkeling door. Het nieuwe Feyenoord plaatst zich via de voorrondes van de Conference League langs Drita, FC Luzern en Elfsborg voor het hoofdtoernooi.
Slot tijdens de finale van de Conference League
© Nikola Krstic/Orange Pictures
Naarmate de competitie vordert, is duidelijk dat Feyenoord nog geen rol van betekenis kan spelen in de strijd om de landstitel. Feyenoord eindigt op 71 punten als derde, twaalf punten achter Ajax, dat in 2022 voor het laatst kampioen werd.
Maar op Europees niveau boekt Slot wel meteen succes. Mede door de eerste Europese uitzege in de groepsfase in jaren, gaat Feyenoord door in het toernooi. De opmars eindigt met de eerste Europese finale sinds 2002, met een nederlaag tegen AS Roma.

Roerige transferzomer

Onder leiding van de nieuwe directeur Dennis te Kloese bereidt Feyenoord zich voor op het tweede seizoen van Slot. Te Kloese moet aan de bak, want er vertrekken maar liefst 15 spelers van de selectie dat de finale in Tirana haalde.
Dennis te Kloese en Arne Slot tijdens de nieuwjaarsreceptie van Feyenoord
© Tom Bode
Spelers als Malacia, Aursnes en Sinisterra vertrokken voor een mooie transfersom, waardoor Feyenoord voor het eerst in jaren ook miljoenen kon investeren. De club haalde voor - voor de club - hoge bedragen nieuwe spelers als Santiago Gimenez, David Hancko, Quinten Timber en Igor Paixao.
Met deze kwaliteitsimpulsen moest het gat met concurrenten Ajax en PSV worden gedicht, met jacht op plaatsing voor de Champions League om ook structureel stappen in de concurrentiestrijd te kunnen zetten.
De eerste seizoenshelft verloopt prima, met groepswinst in de Europa League op de laatste speelronde. En in de eredivisie wordt vlak voor de winterstop zelfs de koppositie bereikt.

Landskampioen

Door het WK in Qatar in november en december is er een extra lange winterstop. Feyenoord heeft niet zoveel internationals op het eindtoernooi en Slot kan daardoor intensief en in alle rust zijn gewenste speelwijze implementeren en finetunen.
Het resultaat is duidelijk. In de Europa League wordt in de kwartfinale van latere finalist AS Roma pas na verlenging verloren. Feyenoord verliest in de competitie in de tweede seizoenshelft niet meer, totdat de landstitel wordt binnengehaald.
Trainer Arne Slot en aanvoerder Orkun Kökçü van Feyenoord tonen de schaal op het balkon
© Rijnmond
In de zomer na het kampioenschap is er interesse van meerdere clubs in de succestrainer van Feyenoord. Zo is Slot op een haar na rond met de Engelse club Tottenham Hotspur, volgt er een mediastorm, maar gaat de deal op het laatste moment niet door.

Opnieuw beginnen

Slot kiest om te blijven, maar ziet wel weer een aantal bepalende spelers vertrekken, zoals Orkun Kokcu, Sebastian Szymanski en Oussama Idrissi. Als de competitie al bezig is, worden er nog nieuwe spelers gepresenteerd. Zoals Luka Ivanusec en Ayase Ueda.
Met de nieuwe spelers die nog moeten wennen, of nog niet topfit zijn, is de competitiestart stroef. Feyenoord begint met twee gelijkspelen tegen Fortuna Sittard en Sparta. Achteraf blijkt pas hoe duur die vier direct gemorste punten blijken te zijn, als PSV een historisch seizoen draait met een ongekend hoog aantal punten.
In de Champions League baart Feyenoord opzien met het vertoonde spel. Zo wordt in Madrid een ware masterclass op de mat gelegd, alleen vergeet Feyenoord zich te belonen. Datzelfde gebeurt in Rome en in minder mate Glasgow, waardoor Feyenoord uiteindelijk overwintert in de tussenronde van de Europa League.
Arne Slot tijdens de persconferentie in de Champions League voor Lazio-thuis
© Joris Verwijst/Orange Pictures
Weer is AS Roma te sterk, deze keer na strafschoppen. In het toernooi om de KNVB Beker heeft Slot wel weer succes. Feyenoord wint in de finale met 1-0 van NEC en pakt voor het eerst sinds 2018 de beker.

Succestrainer

Arne Slot komt daardoor in een bijzonder rijtje met succesvolle Feyenoord trainers terecht. Hij is de elfde hoofdtrainer van Feyenoord met minimaal twee prijzen op zak. Alleen Giovanni van Bronckhorst (vijf prijzen), Willem van Hanegem en Ernst Happel (drie prijzen) staan nog hoger in de ranglijst.
Door dit succes zijn er wederom meerdere clubs geïnteresseerd in Arne Slot, die aantoont zijn filosofie over te kunnen brengen, verbaal sterk voor de dag komt en aantoonbaar spelers beter maakt. Zo wordt zijn naam in de wandelgangen gekoppeld aan clubs als Bayern Munchen, FC Barcelona en Liverpool.
Feyenoord-trainer Arne Slot openhartig over Liverpool: 'Er is een goed bod gedaan'
Die Engelse club pakt deze week ook door en maakt dinsdagavond de zeer serieuze kenbaar bij Feyenoord. Arne Slot is bij Feyenoord in het bezit van een doorlopend contract tot 2026 en heeft bij de verlenging hiervan een afkoopclausule laten vallen in ruil voor een sterk verbeterd contract.

Akkoord met Liverpool

Dat geeft Feyenoord een sterke onderhandelingspositie als Liverpool al snel een eerste bod indient. Feyenoord weer ook dat het huidige succes te danken is aan Slot, die deze transfer naar Liverpool zeker ziet zitten. Mits de prijs juist is, 'gunt' de club hem ook deze stap naar de top van Engeland.
Anfield, het stadion van Liverpool
© Orange Pictures / Photo Terry Donnelly / Colorsport / DPPI
Na verder onderhandelen komen Feyenoord en Liverpool er vrijdagavond uit en de Britten betalen een bedrag dat naar verluidt dicht tegen de gewenste 15 miljoen euro aanzit. Het betreft een recordsom voor een Nederlandse trainer. Slot is sowieso de eerste trainer van Feyenoord voor wie een miljoenenbedrag aan transfersom wordt betaald.
Een mooie en verdiende bekroning van een uiterst succesvolle periode als trainer bij Feyenoord. Met de tweede plaats in zijn derde seizoen laat Slot de club achter met een ticket voor de groepsfase van de vernieuwde Champions League. Dat ticket levert de club sowieso al tientallen miljoenen op.
Namen van een mogelijke opvolger van Slot gaan ook al rond. Zo worden Rogier Meijer (NEC Nijmegen), Pascal Jansen (voormalig AZ) en enkele buitenlandse trainers genoemd. Zij zullen ook de ruimte hebben om flinke investeringen te doen en een assistent mee te nemen, nu Sipke Hulshoff ook voor een mogelijke stap naar Liverpool staat.
Luister jij de FC Rijnmond Podcast al? Abonneer je snel!
 Reageren op deze podcast? Mail ons op sport@rijnmond.nl.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl