Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Feyenoord voorkomt officiële titel van PSV met winst op Go Ahead Eagles (1-3), maar dreigt coach Slot aan Liverpool te verliezen

Feyenoord voorkwam dat PSV al officieel kampioen werd door donderdagavond te winnen bij Go Ahead Eagles. Al werd er in Feyenoordkringen vooral veel gesproken over Liverpool, de club die hevig flirt met Feyenoord-trainer Arne Slot.

Feyenoordcoach Arne Slot, die in de nadrukkelijke belangstelling staat van Liverpool, langs de lijn tijdens het duel van zijn ploeg met Go Ahead Eagles in Deventer.Beeld Pro Shots / Erik Pasman

Slot flirtte voor de wedstrijd opzichtig terug. ‘Het enige dat ik erover kan zeggen is dat de clubs in onderhandeling zijn. Ik zit in de wachtkamer’, opende de Feyenoord-trainer voor de wedstrijd in gesprek met ESPN nog voorzichtig.

Op de vraag of hij er opgewonden over is, antwoordde hij echter: ‘Het lijkt me duidelijk dat ik graag naar Liverpool wil. Ik wacht nu af of de clubs tot een akkoord komen, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Het is nu aan de clubs en als hoofdpersoon moet je daar respect voor hebben. In de komende dagen zal er vast meer duidelijk worden.’

Go Ahead Eagles had zodoende best wat redenen om over winst te mijmeren. Het strijdt zelf nog om deelname aan de play-offs en had de tijd om zich voor te bereiden.

Bekerfeest

Feyenoord speelde afgelopen zondag de bekerfinale, en won die moeizaam van NEC met 1-0. Alsnog vierde het die nacht en de dag erna uitbundig feest. Vervolgens barstten de speculaties rond Slot los. Dat was een jaar geleden ook zo. Crystal Palace en Leeds United waren concreet geïnteresseerd, maar die clubs vond Slot niet interessant genoeg. Spannender werd het toen Tottenham Hotspur zich medio mei bij hem meldde.

Slot koos toen voor het Champions League-avontuur met Feyenoord. Hij voelde dat hij nog niet klaar was in Rotterdam en hij kreeg ook niet elke werknemer mee die hij wenste. Feyenoord verbeterde en verlengde zijn contract op voorwaarde dat er in de zomer van 2024 wederom geen vertrekclausule in stond. Feyenoord kan nu dus vragen wat het wil, maar club en trainer willen op een goede manier uit elkaar. Verschil is nu ook dat Liverpool een officieel bod heeft uitgebracht, zo ver kwam het vorige zomer niet, vertelde Slot destijds.

Liverpool zoekt een opvolger voor de extreem succesvolle Jürgen Klopp, die de landstitel en de Champions League naar Liverpool bracht. Vooral op die titel was lang gewacht, liefst dertig jaar. Klopp is een coach waarmee Slot aardig wat (innerlijke) gelijkenissen vertoont. Beiden zijn control freaks, staan voor pressievoetbal, bewaken het groepsproces, kruiden hun persconferenties met interessante observaties en ze hebben ook beiden geen verleden als topspeler.

Klopp werd voor zijn aanstelling kampioen in Duitsland met Borussia Dortmund en bereikte daarmee ook de Champions League-finale. Slot greep met Feyenoord vorig seizoen de landstitel en loodste Feyenoord al in zijn eerste seizoen naar de eindstrijd van de Conference League.

Slot en Klopp plukten hun clubs op vanaf de bodem en ontketenden er een sportieve revolutie. Bij Feyenoord kan Slot het nauwelijks beter doen. Dit seizoen moet de landstitel aan het ontketende PSV worden gelaten, maar werd dus wel de beker gewonnen en werd ook directe kwalificatie voor de Champions League gerealiseerd.

Puntenrecord

Slot kan bovendien nog steeds zijn puntenrecord bij Feyenoord verbeteren. De coach gaf al eerder toe met zijn team graag op zoveel mogelijk ‘historische lijstjes’ te willen staan.

Daarnaast was de Engelse pers aanwezig in Deventer. Verliezen in de sfeervolle, knusse, maar ook kleine Adelaarshorst, wat zou dat voor indruk achterlaten?

Vooraf oogde het niet alsof Slot daar heel erg mee bezig was. Hij gaf de herstelde doelman Justin Bijlow en Gernot Trauner een basisplaats om zich in de kijker van hun nationale ploegen te spelen. De geblesseerde Igor Paixão en Santiago Giménez werden vervangen door Luka Ivanusec en Ayase Ueda, Calvin Stengs kreeg rust waardoor Antoni Milambo mocht starten.

Stengs kwam er na rust echter direct in voor Milambo. Kennelijk vertrouwde Slot het toch niet helemaal. Go Ahead was kort voor rust op 1-2 gekomen. Dat gebeurde via de bedrijvige Oliver Edvardsen die na een voorzet van Bobby Adekanye zijn hoofd voor dat van de apathische Lutsharel Geertruida bracht.

De comfortabele voorsprong voor Feyenoord via twee schoten van Ivanusec, waarvan de eerste terugkwam van de lat en via Go Ahead-doelman De Lange in het doel rolde, was zo een wat krappe geworden.

Een fijne voorzet met buitenkant links van Stengs op Ueda betekende na rust de beslissing en tevens het derde competitiedoelpunt voor de Japanner, die volgend seizoen waarschijnlijk Giménez moet doen vergeten. De bedoeling is dat de Mexicaan, ondanks een paar mindere maanden, komende zomer voor een goed bedrag verkocht wordt. Recordaankoop Ueda moet er dan helemaal klaar voor zijn. Slot zal daar vermoedelijk niet meer bij zijn. Voor hem lonkt Anfield, iconisch stadion van Liverpool.