BEKERFINALE 2024

Paixão schiet Feyenoord tegen NEC naar veertiende bekerzege in de clubhistorie

Feyenoord viert de bekerwinst tegen NEC in het seizoen 2023/2024
© VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Feyenoord heeft zondag voor de veertiende keer in de geschiedenis de TOTO KNVB Beker gewonnen. De Rotterdammers versloegen NEC met 1-0. Igor Paixão kroonde zich tot man van de wedstrijd met het enige doelpunt in de finale.
De bekerfinale tegen NEC begon voor Feyenoord met een tegenvaller. Mats Wieffer moest geblesseerd de eindstrijd missen en kwam zelfs met krukken De Kuip binnen. Een grote tegenvaller voor de Rotterdammers, die hiermee een stabiele factor op het middenveld zag wegvallen.
Arne Slot pakt weer een prijs: 'Als je ziet waar Feyenoord vandaan komt, dan is dit rijtje heel mooi'
Zoals de traditie is, was De Kuip - op een paar parterre vakken na - helemaal gevuld met supporters van Feyenoord en NEC. In tegenstelling tot het afgelopen jaar, had het stadion één wijziging ondergaan. Aan de lange zijdes van het veld waren de netten weggehaald. Alleen achter de doelen keken de toeschouwers tegen een net aan.

Vuurwerk ontsiert finale

Na een sfeervolle opkomst nam NEC het initiatief. De Nijmegenaren creëerden in de achtste minuut de eerste grote kans. Uit een voorzet van Bart van Rooij knikte Youri Baas uit Oostvoorne gevaarlijk op het doel van Feyenoord. Keeper Timon Wellenreuther toverde een geweldige redding uit zijn handschoenen. De Rotterdammers kwamen bij dit moment goed weg en waren gewaarschuwd voor de Nijmeegse formatie.
NEC had dus de geest in de beginfase. De mannen van trainer Rogier Meijer, spelend in het uitshirt, speelden brutaal en drongen meermaals aan. Die goede vorm werd in de veertiende minuut plotseling onderbroken nadat aanhangers van Feyenoord en NEC vuurwerk afstaken. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük kon niets anders dan de wedstrijd stil te leggen.
De aanhang van Feyenoord steekt vuurwerk af tijdens de bekerfinale tegen NEC
© Orange Pictures - Broer van den Boom
Die tijdelijke onderbreking kwam Feyenoord niet verkeerd uit, want NEC zat er lekker in. De Rotterdammers kregen een opleving, maar tot grote mogelijkheden kwam het team van trainer Arne Slot niet. Sterker nog, de Nijmegenaren vonden wél het net. Tjaronn Chery schoot vlak voor het halfuur via de binnenkant van de paal hard raak, maar hij stond voorafgaand aan die goal buitenspel. Feyenoord ontsnapte nog maar eens een keer.
Tjaronn Chery schiet raak namens NEC tegen Feyenoord, maar het doelpunt wordt afgekeurd vanwege buitenspel
© VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Eindelijk leek de Rotterdamse ploeg wakker geschud, want vlak na dit moment kreeg Feyenoord een aardige kans. Uit een vrije trap kopte Lutsharel Geertruida de bal terug, waarna Zerrouki de bal hard over trapte. Daarna belandde de finale in een mindere fase, waarin het gevaar opdroogde. Beide ploegen gingen vervolgens zonder doelpunten rusten.
Timon Wellenreuther redde Feyenoord meermaals in de bekerfinale
Het moest na de pauze dus beter bij Feyenoord. Dat begrepen de Rotterdammers goed, want de regerend landskampioen zette aan. Maar de bekerfinale kende in de tweede helft weer een tijdelijke onderbreking. Aan de kant van de Feyenoord-aanhang brandde in de gracht een spandoek.
Na een kleine twintig minuten gingen Feyenoord en NEC het voor de derde keer proberen om de bekerfinale uit te spelen. De Rotterdammers schoten vervolgens eruit, met kansen voor Quinten Timber en Igor Paixão. Die bleken de aanzet tot vuurwerk óp het veld.

Spannend tot het einde

Want vlak voor het uur opende Feyenoord de score tegen NEC. Op aangeven van Santiago Gimenez schoot Paixão via de binnenkant van de paal de 1-0 op het scorebord. Dit doelpunt gaf de Rotterdammers vleugels. Zo maakte Lutsharel Geertruida in de zeventigste minuut een treffer, maar de aanvoerder van Feyenoord stond hierbij buitenspel. De verhoudingen in de wedstrijd veranderden na een rode kaart voor Yankuba Minteh. Scheidsrechter Gözübüyük stuurde de Gambiaan na twee gele kaarten in korte tijd met rood van het veld.
Zo ging de 1-0 van Feyenoord in Rotterdam
NEC rook bloed en werd met invaller Sylla Sow erg gevaarlijk. De Rotterdammers kropen bij deze grote kans door het oog van de naald. Had Feyenoord met tien man niets meer in de melk te brokkelen? Zeker niet. In de tachtigste minuut liet Ayase Ueda een grote kans liggen.
Feyenoord-aanvaller Yankuba Minteh druipt af na zijn rode kaart in de bekerfinale tegen NEC
© Orange Pictures - Andre Weening
In de slotfase drong NEC aan en kregen de Nijmegenaren meerdere mogelijkheden tot de gelijkmaker. Rober González en oud-Feyenoorder Philippe Sandler stichtten gevaar, waarbij Feyenoord deze hachelijke momenten overleefde. Dat gold ook voor de grote kansen van Sandler en Sontje Hansen in de blessuretijd. Het team van trainer Slot hield uiteindelijk met tien man stand. De veertiende bekerzege in de clubhistorie was daarmee een feit voor de Rotterdammers.
Gernot Trauner na Feyenoord-NEC (1-0): 'Wij verdienden de beker te winnen'

Feyenoord - NEC 1-0 (0-0)

59' 1-0 Igor Paixão
Bijzonderheid: 72' Rood Yankuba Minteh (Feyenoord, twee gele kaarten)
Opstelling Feyenoord: Wellenreuther; Nieuwkoop (75' Trauner), Beelen, Hancko, Geertruida; Zerrouki, Stengs (87' Jahanbakhsh), Timber; Minteh, Gimenez (75' Ueda), Paixão (67' Ivanusec)
Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij (90+4' Pereira), Sandler, Nuytinck, Verdonk, Baas (66' Hansen); Hoedemakers (66' González), Proper, Sano (87' Schöne); Ogawa (66' Sow), Chery

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl