Feyenoord verslaat NEC en wint veertiende KNVB Beker in clubhistorie

Arne Slot heeft zijn tweede prijs als trainer van Feyenoord gewonnen. In de finale wonnen de Rotterdammers met 1-0 van NEC en dat betekent dat er vanaf nu veertien KNVB Bekers in Rotterdam terug zijn te vinden. Ondanks het grote verschil op de ranglijst van de Eredivisie had Feyenoord zeker in de eerste helft veel moeite met de Nijmegenaren. Toch zal niemand daar maandag bij de huldiging op de Binnenrotte aan denken.

Slot gaf aan de aftrap de voorkeur aan de vertrouwde namen, maar wel zonder Mats Wieffer. De middenvelder bleek op de afsluitende training niet fit genoeg om te spelen en werd vervangen door Ramiz Zerrouki. Met de international van Algerije aan de aftrap stond er zonder twijfel een basiself die sterk genoeg was om NEC te verslaan, maar in de eerste helft was dit nog maar beperkt te zien. Feyenoord leek verrast te zijn over de gretigheid waarmee de uitploeg in het eerste deel van de wedstrijd speelde.

Nadat Feyenoord via Igor Paixão en Yankuba Minteh uittestte hoe het tactische spel van NEC was opgebouwd, werd al snel duidelijk dat de Nijmegenaren door middel van een snelle omschakeling de aanval probeerden te zoeken. Al na acht minuten moest Timon Wellenreuther zijn goede reflex laten zien nadat Youri Baas helemaal vrij stond in het strafschopgebied. Na een half uur spelen werden de Rotterdammers even goed wakker geschud. Via een snelle combinatie bij de ploeg van Rogier Meijer was het Tjaronn Chery die de bal tegen het net schoot, maar achteraf bleek de 35-jarige middenvelder buitenspel te staan. In het restant van de eerste helft bleven echte grote kansen uit, maar was NEC wel de betere ploeg.

Bij de start van de tweede helft was het direct zichtbaar dat Feyenoord een stuk fanatieker begon. Binnen vijf minuten ontstond er gevaar uit twee hoekschoppen, maar ook uit een diepe voorzet van Minteh. Nadat de wedstrijd vervolgens voor langere tijd stil kwam te liggen door brand bij een spandoek, kon Feyenoord de jacht op de voorsprong vervolgen. Binnen een minuut kwam die dreiging via Quinten Timber en Paixão, maar Cillessen en de lat hielden de stand op gelijke hoogte.

Toch duurde het niet lang voordat Paixão wel succesvol was. Binnen drie minuten na de hervatting van de wedstrijd schoot de Braziliaan de openingstreffer tegen het net. Een heerlijke aanval eindigde bij Santiago Gimenez, die de bal vervolgens perfect voor de voeten van Paixão kon leggen. Na een rode kaart voor Minteh moest Feyenoord de wedstrijd vervolgen met tien man, maar mede dankzij een uitblinkende Wellenreuther konden de Rotterdammers de voorsprong behouden.