FEYENOORD

Historische bekerfinales uit het Rijnmond archief: ‘Hij doet het weer! Mike Obiku!’

Robin van Persie, Mike Obiku en Jonathan de Guzman, bekerhelden van Feyenoord
© Orange Pictures
Vanavond strijden Feyenoord en NEC Nijmegen in de finale van de KNVB Beker. Natuurlijk is Radio Rijnmond er bij, net zoals in het verleden. Wij duiken in het archief van Radio en TV Rijnmond rondom de laatste vijf gewonnen bekers van de Rotterdammers.
Feyenoord won de KNVB Beker al 13 keer. Voor het eerst in 1930 en het meest recent in 2018. Dat hadden er trouwens al 14 kunnen zijn, maar vanwege coronamaatregelen ging de finale met FC Utrecht in 2020 niet door.
Wij blikken terug op de vijf laatste gewonnen bekerfinales van Feyenoord.

1994: eerstedivisionist NEC geklopt

Op 12 mei 1994, Hemelvaartsdag, werd de bekerfinale voor het laatst gespeeld in de oude Kuip. Feyenoord trof, net als dit jaar, NEC. Al was de club uit Nijmegen destijds een eerstedivisionist.
Feyenoord had het wel knap lastig met de Nijmegenaren, al scoorde Ruud Heus al vroeg uit een strafschop de 1-0. De verlossende tweede goal van John van Loen viel pas tien minuten voor tijd. De uiteindelijke 2-1 van Bennie Dekker was slechts voor de statistieken.
De bekerfinale van 1994 op Rijnmond: Feyenoord - NEC 2-1
Het commentaar op Radio Rijnmond was destijds van Hans van Vliet, die in zijn eentje 90 minuten commentaar gaf. Na de bekerwinst in ’91, ’92 en het kampioenschap van ’93 was het een zoveelste succesmoment in de periode waarin hij de Feyenoord watcher van onze zender was.

1995: de beker van Obiku

Gevoelsmatig was de echte finale van de KNVB Beker al in de kwartfinale, toen Feyenoord na een goal in de verlenging op sudden death in Amsterdam won van Ajax. De doelpuntenmaker van De Meer zou ook in de finale een hoofdrol opeisen: Mike Obiku.
In de finale speelde Feyenoord tegen verrassing FC Volendam. Feyenoord won met 2-1 en dat betekende voor de Rotterdammers de vierde bekerwinst in vijf jaar tijd en de tiende keer in totaal.
De bekerfinale van 1995 op Rijnmond: Feyenoord-Volendam 2-1
Gaston Taument schoot Feyenoord al na zeven minuten op voorsprong, maar vlak na rust maakte André Wasiman plotseling gelijk. Een onverzettelijke Peter Bosz kreeg acht minuten voor tijd de bal nog bij Mike Obiku, die hem laag binnen prikte. Zo kroonde Obiku zich maar weer eens tot matchwinner.

2008: einde aan de droogte

In 2002 wint Feyenoord de UEFA Cup, maar na de landstitel van 1999 wint Feyenoord geen prijzen meer binnen de eigen landsgrenzen. Mede door een verloren bekerfinale in 2003. Aan die periode komt een einde in 2008.
Feyenoord heeft dit jaar extreem geïnvesteerd met oog op het halen van weer een kampioenschap en Champions League voetbal. Zoals bekend lukt dat niet, na een complete ineenstorting in de tweede seizoenshelft. De finale van de KNVB Beker wordt wel gehaald en gewonnen.
Roda JC gaat al in de eerste helft over de knie, door doelpunten van Denny Landzaat en de nog jonge Jonathan de Guzman. Hans van Vliet gaf in 2008 het commentaar samen met Jan Dirk Stouten:
Bekerfinale van 2008 op Rijnmond: Feyenoord-Roda JC 2-0
Een dag na de bekerwinst stroomt de Coolsingel voor het eerst in vele jaren vol. Na de moord op Pim Fortuyn vond er in 2002 namelijk geen huldiging plaats voor de winst van de UEFA Cup. Het was dan wel niet de gehoopte landstitel, maar de dennenappel zorgde ook voor een groot feest in de binnenstad van Rotterdam.
De huldiging van de bekerwinst van Feyenoord in 2008

2016: voorproefje voor de landstitel

In 2010 delft Feyenoord het onderspit tegen Ajax in een unieke dubbele finale. Vanwege het verbod op uitsupporters bij De Klassieker komt het compromis eruit dat Feyenoord eerst een duel in Amsterdam speelt en daarna pas in De Kuip. Beide wedstrijden gaan verloren.
In 2016 heeft Feyenoord een sterke selectie. Dirk Kuyt is teruggekomen om prijzen te winnen en met andere leiders als Eljero Elia, Karim el Ahmadi en Jens Toornstra in de ploeg pakt Feyenoord weer eens een hoofdprijs.
Bekerfinale van 2016 op Rijnmond: Feyenoord-FC Utrecht 2-1
Enkele minuten voor rust maakt Michiel Kramer koppend de 1-0 voor Feyenoord. FC Utrecht kwam via Leeuwin nog terug, maar het laatste woord was aan Eljero Elia die via de kont van de keeper Bednarek de winnende treffer maakte.
Commentatoren Jan Dirk Stouten en Dennis van Eersel zijn dolblij, niet wetende dat deze beker het startsein is voor de selectie van Feyenoord om bij elkaar te blijven. Het is het seizoen met de zeven nederlagen op rij, het debuutjaar van Giovanni van Bronckhorst. De bekerwinst is het eerste sprankje hoop dat een landstitel een seizoen later met deze groep realistisch is.
De huldiging na de bekerwinst van Feyenoord in 2016

2018: stiftje van Robin van Persie

De laatste bekerwinst van Feyenoord is natuurlijk dé cup van Robin van Persie. Feyenoord eindigt in de competitie onder AZ, maar in de onderlinge bekerfinale zijn de krachtverschillen duidelijk.
Duizenden mensen kijken in de binnenstad van Rotterdam mee en een veelvoud ervan kijkt live op TV Rijnmond thuis mee, met het commentaar van Sinclair Bischop en Dennis van Eersel.
De bekerfinale van 2018: AZ-Feyenoord op Rijnmond
Met name het tweede doelpunt van de grootmeester zelf is er een voor de geschiedenisboeken. Stilistisch, sierlijk, met een stiftje. De andere twee doelpunten van Feyenoord zijn van Nicolai Jorgensen en Jens Toornstra.
Ook komende zondag zal Rijnmond het geluid van de radio uitzending ook via TV uitzenden. Het commentaar van de volgende bekerwinst van Feyenoord, als er wordt gewonnen van NEC, is in handen van Dennis van Eersel en Dennis Kranenburg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl