FEYENOORD

Van kijken in de stad tot werk aan het spoor: dit moet je weten over de bekerfinale tussen Feyenoord en NEC

Het stadhuisplein ontploft na een goal van Feyenoord
© JB Media
Slechts 13 duizend zitten er zondag in De Kuip, maar supporters van Feyenoord zijn er natuurlijk veel meer. Waar moet je heen als je geen kaartje hebt voor de bekerfinale tussen Feyenoord en NEC? Hoe kom je zondag in Rotterdam? En wat staat er überhaupt op het spel? Rijnmond zet wat prangende vragen voor je op een rij.
Maar eens beginnen met die laatste vraag. De afgelopen tien jaar stond Feyenoord twee keer in de bekerfinale. In 2018 won Feyenoord met 3-0 van AZ en in 2016 won Feyenoord met 2-1 van FC Utrecht. In 2020 stond Feyenoord ook in de bekerfinale, tegen Utrecht, maar door die wedstrijd werd een streep gezet vanwege corona.
Er hangt niet zoveel van af als in voorgaande jaren vertelt Feyenoord-watcher Dennis van Eersel: "In de laatste jaren was de beker weleens een reddingsboei voor Feyenoord, met oog op plaatsing voor Europees voetbal." Dit omdat de bekerwinnaar zonder voorrondes de Europa League in mag.
Dennis: "Maar omdat Feyenoord dit jaar tweede wordt, zijn ze al zeker van deelname aan het meest lucratieve toernooi, de Champions League. Wat overeind blijft is natuurlijk de sportieve eer."
Er zijn jaarlijks twee hoofdprijzen te winnen: de landstitel en de beker. Dennis: "En die tastbare hoofdprijs wil Feyenoord heel graag, want de laatste bekerwinst dateert alweer van 2018."

Waar kan ik kijken in de stad?

Zoek een goed voorbeeld van een grote kloof tussen vraag en aanbod en je bent bij de bekerfinale aan het juiste adres. Tienduizenden Feyenoorders wilden er zondag bij zijn in De Kuip, maar de club kreeg slechts 13 duizend tickets beschikbaar voor verkoop.
Die werden in eerste instantie verdeeld over Diamondcardhouders, Goldcardhouders en toegewezen Silvercardhouders. Twee weken geleden waren de overige seizoenkaarthouders aan de beurt, de resterende kaarten waren er binnen no-time doorheen.
Op zoek naar goede alternatieven dan maar. De beste optie buiten De Kuip is misschien wel het Stadhuisplein. Want wie kent ze niet, de beelden van feestende Feyenoorders met door de lucht vliegend bier. Bijvoorbeeld tijdens de vorige bekerfinale van Feyenoord, in 2018 tegen AZ.
Feyenoord-NEC volg je op het Stadhuisplein via vijf grote schermen. Vooraf, in de rust en na afloop is er volop muziek. Het 'Feyenoord Festival', zoals het evenement officieel heet, opent zondag al om 13:30 uur de deuren. Minimumleeftijd is 18 jaar.
Enige grote maar: ook het Stadhuisplein was binnen no-time uitverkocht. De organisatie raadt aan TicketSwap in de gaten te houden, om nog kans te maken op een last-minute toegangsbewijs.
Kaartjes zijn er nog wel voor een andere bijzondere locatie in Rotterdam. Ook op het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug, staat tijdens de bekerfinale een groot scherm. Inloop tussen 16:00 en 17:00 uur, met Lee Towers in het voorprogramma. Tickets vind je hier. Kinderen onder de 12 jaar zijn gratis welkom.
Het weerbericht voor dit weekend ziet er gedeeltelijk positief uit. Er vallen een paar buien, maar de droge momenten met soms wat zonneschijn overheersen. De temperaturen blijven ondermaats met maxima van 10 of 11 graden.
Natuurlijk zijn er tal van kroegen waar je elke wedstrijd van Feyenoord, dus ook de bekerfinale, kunt volgen. Maar het kan ook net buiten de kroeg. Op de Binnenrotte slaan Café Van Zanten en POL de handen ineen. Je volgt de bekerfinale daar onder gelijke omstandigheden als op het Stadhuisplein. Grote schermen, muziek, eten en drinken dus. Kaartjes vind je hier. Beginnen om 15:00 uur. En let op: ook hier is de minimumleeftijd 18 jaar.
Kaartjes voor de Binnenrotte kosten op dit moment 28,50 euro. Herman Hell, de man achter Café Van Zanten, legde vorig jaar rond de kampioenswedstrijd van Feyenoord al eens uit waar die prijs vandaan komt. "We zijn eigenlijk een soort klein dorp aan het bouwen. Er is veel entertainment en we zijn veel kwijt aan de veiligheidseisen." De op- en afbouw van het evenement loopt volgens de horeca-ondernemer flink in de papieren.
Kom je zondag vanuit het zuiden met de trein richting Rotterdam? Goed opletten dan, want er zijn werkzaamheden aan het spoor. Tussen Dordrecht en Breda rijden bussen, op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam Lombardijen en Breda rijden helemaal geen treinen. Ook tussen Den Haag en Rotterdam rijden minder Intercity's.
Supporters met een toegangskaartje voor De Kuip wordt geadviseerd naar station Rotterdam Centraal of station Dordrecht te reizen. Op beide stations kun je vanaf 15:00 uur met de trein naar station Stadion, pal naast De Kuip. Na de wedstrijd brengt de treinpendeldienst je weer terug naar Rotterdam Centraal of stadion Dordrecht. De reistijd bedraagt ongeveer 15 minuten.
Hier vind je alle bezoekersinformatie voor de bekerfinale.
Ook als je geen kaartje voor de bekerfinale hebt ben je op Rotterdam Centraal in de buurt van de bekerfinale. Naast het station, op zo'n vijf minuten lopen, vind je poppodium Annabel en Biergarten Rotterdam. Feyenoord-NEC kijken kan daar zowel buiten als binnen. Tickets vind je hier.
In Rotterdam-Hillegersberg, aan de Bergse Dorpsstraat, zet Café Van Eijk een groot scherm neer. Kaartjes vind je hier, Wolter Kroes zorgt voor de muziek.
Bij sport & eetcafé Bergpolder in Rotterdam-Blijdorp kijk je de bekerfinale voor 10 euro. Kaartjes zijn exclusief verkrijgbar achter de bar. Dans- en nachtclub Huiskantine in de Oude Haven regelt een groot scherm waar je voor 7,50 euro naar kunt kijken. Bij de Maaskantine, vlakbij Excelsior, betaal je daar 11 euro voor.
Naar de plekken waar je gratis kunt kijken dan. En waar het dus verstandig is niet te laat een plekje te zoeken. Café Nel bijvoorbeeld, aan de Scheepstimmermanslaan (vlakbij de Erasmusbrug, aan de Westzeedijk). Daar gaan de deuren om één uur in de middag open en om één uur in de nacht pas weer dicht.
Verder kun je altijd terecht bij sportsbar Panenka, aan de Eendrachtsweg in Rotterdam. Op loopafstand van Rotterdam Centraal. Proeflokaal Reijngoud, aan de Schiedamse Vest, pakt het dit jaar 'grootser aan dan ooit', met in ieder geval vijf schermen binnen en buiten.
Naast De Kuip vind je Hollywood Event Center, waar Feyenoord-NEC op meer dan veertig schermen te volgen zal zijn. Vanwege de locatie zal er waarschijnlijk voor en na de wedstrijd genoeg publiek te vinden zijn dat een kaartje voor de finale heeft bemachtigd.
Ook op de Nieuwe Binnenweg ben je met onder meer Café Stalles en Café Boudewijn aan het goede adres voor de bekerfinale. Of ben je op zoek naar een kroeg die Feyenoord ademt? Denk dan aan Café 't Haantje in Rotterdam-Lombardijen. Het was de stamkroeg van de legendarische Feyenoord-trainer Ernst Happel, onder wiens leiding de Rotterdammers in 1970 de Europa Cup I in de wacht sleepten.
Net over de Rotterdamse gemeentegrens vind je in het oude centrum van Barendrecht Café Den Pimpelaer. Dat was dan weer de stamkroeg van Paul Bosvelt, de onverzettelijke middenvelder die met Feyenoord in 2002 de UEFA Cup won. Ook hier wordt de wedstrijd live uitgezonden op meerdere schermen.
Nu we het toch over plekken buiten Rotterdam hebben: bierbrouwerij Eurobrouwers, gevestigd in de Glasfabriek in Schiedam. Als Feyenoord de beker wint, kan je vanaf daar zo met shuttle service richting de Hofpleinfontein.

Feyenoord speelt thuis in De Kuip, dus kat in 't bakkie?

Het is officieel geen thuiswedstrijd. Sinds 1989 wordt de bekerfinale standaard in De Kuip gespeeld. De verdeling qua supporters is daarom ook anders dan normaal. Feyenoord heeft maar 17 duizend kaarten voor hun supporters en sponsoren, net als NEC dat heeft. Van die 17 duizend waren er dus 13 duizend beschikbaar voor supporters van Feyenoord.
In de eredivisie staat NEC zesde, Feyenoord staat tweede. Maar ga toch maar niet te vroeg juichen. Dennis van Eersel: "Dit seizoen was de competitiewedstrijd in De Kuip gelijk: 2-2. NEC werd in de eerste helft overlopen door Feyenoord, maar kwam in de tweede helft terug van een 2-0 achterstand. De competitiewedstrijd in Nijmegen wordt pas op 12 mei gespeeld, dus de teams troffen elkaar dit seizoen pas één keer."
Dus gewoon ouderwets je vingers kruisen komende zondag, zoals een echte fan betaamt.

Hoe kun je de bekerfinale volgen via de kanalen van Rijnmond?

Via de website, app en social mediakanalen van Rijnmond blijf je de hele dag op de hoogte van al het nieuws rondom de bekerfinale. Vanaf 16:00 uur zijn we er bovendien live bij op radio en tv. We proeven de sfeer in de stad, houden je met het commentaar van 'onze Dennis en Dennis' op de hoogte van het verslag van de wedstrijd, analyseren de wedstrijd met Luigi Bruins en Harry van der Laan en blikken terug met spelers, staf én de supporters.

We typen dit braaf met gekruiste vingers, maar stel dat Feyenoord wint en een dag later wordt gehuldigd. Wat doet Rijnmond dan?

Van 11:00 tot 13:30 uur maken we een live tv-uitzending met Bart Nolles, Dennis Kranenburg en Frank Stout. Op de radio zijn Dennis van Eersel en Jelle Gunneweg live aanwezig bij de mogelijke huldiging op de Binnenrotte. En natuurlijk blijf je via de website, app en social mediakanalen van Rijnmond de hele dag op de hoogte van al het nieuws rondom de bekerfinale. Wij zijn erbij!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl