FEYENOORD

Hoe Slot bij Feyenoord vast went aan Engelse pers: 'We reden vier rondjes over een rotonde achter de bus aan'

Links Gary Cotterill, rechts Arne Slot
© Rijnmond/VK Sportphoto
Ook in Engeland is Arne Slot hèt onderwerp van gesprek. De trainer van Feyenoord maakt na dit seizoen de overstap naar grootmacht Liverpool, al moet de officiële presentatie nog plaatsvinden, en maakte (wederom) kennis met het Engelse journaille.
Gary Cotterill van Sky Sports reed voorafgaand aan het duel met Go Ahead Eagles achter de bus van Feyenoord aan en schoof voor de deur van het spelershotel in Rotterdam bij Arne Slot de microfoon onder zijn neus om eens naar de interesse van Liverpool te vragen.
Cotterill is de expert van de Engelse sportzender als het om Nederlands voetbal gaat. Vorig jaar was hij ook in Nederland toen Tottenham Hotspur interesse toonde in Arne Slot. Ook was hij hier toen er vanuit Engeland interesse was in Louis van Gaal en Erik ten Hag. Laatstgenoemde was niet blij met zijn komst en manier van werken, ook niet in Engeland. Ten Hag kreeg het in Manchester dan ook snel met Cotterill aan de stok, waarna de trainer van United weigerde met hem in gesprek te gaan.
"You are in the news", begon Cotterilll voor de deur van een Rotterdams hotel toen Slot de bus uitstapte. Het is even wennen voor Slot, die dit van journalisten in Nederland niet gewend is. "Yes, I am", antwoordde Slot lachend. Cotterill vraagt daarna door: "You said you wanted to go to the Premier League, is it a possibility? Liverpool want you, though…" Slot loopt het hotel in en zegt alleen "but tonight we are playing Go Ahead Eagles."
Anfield, het stadion van Liverpool
© Orange Pictures / Photo Terry Donnelly / Colorsport / DPPI

Publiciteit nergens mee te vergelijken

Het lijkt een opmaat te zijn voor wat Slot te wachten staat in Engeland. "Het is zo’n groot verhaal in Engeland", gaat Cotterill verder. "Liverpool is zo’n grote club met een enorme historie. En wie gaat Jürgen Klopp opvolgen? We denken dat we de man kennen die hem gaat opvolgen. Maar bij de persconferentie na Go Ahead Eagles was ik niet welkom", zegt de journalist cynisch.
"Dus ik dacht 'ik ben hier nu en ga niet op mijn hotelkamer zitten, laten we naar het trainingscomplex gaan en uitvinden waar het spelershotel is.' We gokten goed en hadden een kort gesprek op de trap. Maar het probleem was dat de club en Arne het niet erg leken te vinden, maar het personeel van het hotel probeerde me tegen te houden."
Gary Cotterill van Sky Sports legt uit wat Slot te wachten staat bij Liverpool
Cotterill legt uit dat de publiciteit in Engeland in geen enkel opzicht te vergelijken is met andere landen. "In Engeland krijg je tien keer meer publiciteit in vergelijking met clubs uit andere grote competities. En doe dat nog eens keer tien bij clubs als Liverpool en Manchester United, want dat zijn wereldmerken. Ik denk dat het een situatie was als met Ten Hag die naar United ging, al was hij niet klaar voor de hoeveelheid media-aandacht ten opzichte van wat hij gewend was bij Ajax."

'Rondjes over de rotonde'

"Bij Arne Slot gaat dat hetzelfde zijn, want elke minuut wil er wel iemand iets van Liverpool", zegt Cotterill. "Als je een online verhaal schrijft over Liverpool, dan gaan de clicks skyhigh. Voetbal verkoopt zoveel, dat geldt voor kranten, online, social media en voor kanalen zoals die van ons. Hoe meer we van Liverpool krijgen met een manager die weet hoe je ermee omgaat, met een glinstering in zijn ogen en die weet hoe je met de media omgaat, dat wordt zo belangrijk voor hem. Klopp heeft dat en Slot heeft dat ook."
Als Cotterill zijn tanden ergens in vastbijt, dan laat hij niet meer los. Dat merkte ook de buschauffeur van Feyenoord. "We hadden uitgevogeld waar ze waarschijnlijk naartoe zouden gaan in Deventer en hadden de bus een stuk gevolgd. Vanaf het traingingscomplex reden we achter de bus aan en we kwamen al snel bij een rotonde aan. De bus reed vier rondjes over de rotonde om te kijken of we hen volgden, dat zorgde wel voor gelach in de bus heb ik begrepen."
Trainer Arne Slot en aanvoerder Orkun Kökçü van Feyenoord tonen de schaal op het balkon
© Rijnmond

Aanstelling Slot vergelijkbaar met Klopp

Na negen jaar komt er een einde aan het tijdperk Klopp bij Liverpool, al weet Cotterill dat fans vol vertrouwen zijn over Slot. "Supporters van Liverpool vinden het in eerste instantie jammer dat Klopp weggaat bij de club, want hij heeft het zo goed gedaan en is zo’n character. Ze houden zoveel van hem."
"Maar ze zijn ook enthousiast met Slot als zijn vervanger door de manier waarop hij voetbal speelt, hoe de huidige spelers daarin ingepast kunnen worden en wat Slot al bereikt heeft als manager in zijn korte carrière. Hij spreekt perfect Engels, heeft een glinstering in zijn ogen en lijkt een leuke vent die veel kan bereiken met teams die veel scoren en spelen op een hoge intensiteit."
Feyenoord-trainer Arne Slot heeft de TOTO KNVB Beker in zijn handen
© VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
"Sommigen hadden liever een grotere naam gezien na het vertrek van Klopp", denkt de Engelse journalist. "Hoewel hij toen ook alleen een landstitel en een finaleplaats in de Champions League had bereikt. Dat is hier nu een beetje vergelijkbaar met Slot, met een kampioenschap en spelen in de Champions League. Klopp was misschien niet de meest gevestigde naam toen hij bij Liverpool kwam, daar was hij wel naartoe onderweg. Die situatie is nu een beetje vergelijkbaar."

'Nederlandse vloek'

Arne Slot is niet de eerste Nederlandse trainer die aan de slag gaat in Engeland, al zegt Cotterill dat er rond Nederlandse trainers wat scepsis heerst. "Er is in Engeland wel de zorg dat Nederlandse managers het niet geweldig hebben gedaan in de Premier League."
De verslaggever van Sky Sports somt een lijstje namen op met Martin Jol, Erik ten Hag, Frank de Boer en Louis van Gaal. "Maar de club en de fans willen hem de kans geven en als hij begint zonder resultaten en binnenkomt in een kleedkamer vol met topspelers met grote ego’s, hoe gaat hij daar dan mee om? Maar als hij die spelers voor zich kan laten spelen, dan komt het allemaal goed."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl