FC RIJNMOND

Van Stee pleit voor Nederlandse trainer bij Feyenoord: 'Zijn veldtraining is geweldig'

Henk van Stee in FC Rijnmond
© Rijnmond
Arne Slot is nog niet vertrokken, maar de zoektocht naar een nieuwe trainer is bij Feyenoord al lang en breed begonnen. Henk van Stee pleit in FC Rijnmond voor een Nederlandse opvolger van Slot. "Als buitenlandse trainer krijg je vaak wat minder krediet."
Nog altijd is er geen witte rook wat betreft de transfer van Slot naar Liverpool. "Dat had ik al wel verwacht", zegt Feyenoord-watcher Dennis van Eersel. "Het zou langer kunnen duren omdat Liverpool bijvoorbeeld alles tegelijk wil communiceren. Dus ook de assistenten. Sipke Hulshoff bijvoorbeeld, die ook naar het EK wil maar misschien tegelijkertijd nodig is in de vroege voorbereiding van Liverpool."
Van Stee werkte als hoofd jeugdopleiding en interim-trainer bij Feyenoord, maar was tot een paar jaar geleden nog technisch manager bij Sparta. Hij geeft een inkijkje in de gemiddelde transferonderhandeling tussen twee clubs. "Je probeert een compromis te sluiten, vooral via een videoverbinding."
"Feyenoord staat heel sterk. Slot heeft een doorlopend contract en Liverpool wil hem graag hebben. Die maken zich niet druk om een miljoen meer of minder. 15 miljoen vind ik gezien de markt passend, ik verbaas me niet dat deze bedragen betaald worden voor een toptrainer."
"Ik vind het voor iedereen winst dat hij vertrekt", zegt analyticus Geert den Ouden. "Feyenoord en Slot hebben in elkaar geïnvesteerd. Slot gaat nu naar een mooie club en Feyenoord heeft er een mooie zak centjes bij."
"Ik hoop dat hij zich in Liverpool hetzelfde gaat gedragen als hij nu doet. Heel normaal, zonder poeha. En duidelijk. Als hij resultaatgericht blijft werken voorzie ik voor Slot totaal geen problemen."

Valkuil

Van Stee ziet een mogelijke valkuil voor Slot. "Hoe gaat hij om met spelers die allemaal een staat van dienst hebben? Hij heeft er 20-25 die top zijn. Dat heeft hij top gedaan bij Feyenoord, maar hoe doet hij dat bij Liverpool? Dat moet ik nog zien. Vergis je niet, Jürgen Klopp heeft het geweldig gedaan. Die verdient daar een standbeeld. Om die te vervangen zal hij er gelijk moeten staan."
Maar wie moet Slot gaan vervangen bij Feyenoord? Van Eersel weet dat de lijst met potentiële kandidaten al klaar ligt. "Feyenoord hoeft niet opnieuw zo'n lijst op te stellen, maar heeft daar op dit moment geen haast mee. Dennis te Kloese hanteert zorgvuldigheid boven snelheid, ik vind dat een goede route."

Nederlandse trainer

"Ik denk dat het heel belangrijk is dat je een vervolg krijgt van Slot", reageert Van Stee. "Alle opties die ik voor ogen had hebben al nee gezegd, met namen als Joseph Oosting of Ron Jans. Ik zou voor een Nederlandse trainer gaan. Ik denk dat het bij Feyenoord heel belangrijk is dat je de cultuur van de club kent. Als buitenlandse trainer krijg je vaak wat minder krediet, de supporters hebben hoge verwachtingen.
"Voor de club Feyenoord was Robin van Persie geweldig geweest", vervolgt Van Stee. "Maar je hebt genoeg oud-Feyenoorders in het buitenland." Van Stee noemt Albert Stuivenberg, voormalig jeugdcoach en hoofdjeugdopleiding bij Feyenoord en inmiddels assistent-trainer bij Arsenal. "Ik weet uit ervaring dat zijn veldtraining geweldig is. Maar Te Kloese kennende kiest hij misschien toch voor een buitenlander."
Albert Stuivenberg naast Arsenal-trainer Mikel Arteta
© Mark Chapman/Focus Images

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl