OPMERKELIJK

In je anus of vagina een fakkel de Kuip binnensmokkelen, hoe waarschijnlijk is dat?

Fakkels tijdens de bekerfinale in de Kuip op 21 april 2024
© Orange Pictures - Broer van den Boom / bewerking Rijnmond
Volgens burgemeester Aboutaleb verstoppen Feyenoord-supporters fakkels - verpakt in een condoom - in hun 'intieme holtes' en komen zo ongezien langs de controle van de Kuip. Afgelopen zondag moest de bekerfinale twee keer worden stilgelegd vanwege rookwolken en brand veroorzaakt door fakkels. Op sociale media wordt de spot gedreven met de uitspraken van de burgemeester. Hij zou een broodjeaapverhaal verkopen.
Na afloop van de huldiging van Feyenoord op de Binnenrotte vroeg een NOS-verslaggever aan Aboutaleb hoe het mogelijk is dat fakkels en vuurwerk steeds toch weer langs de controles komen. De burgemeester vertelde dat daar weinig aan te doen valt, omdat leden van de harde kern - zowel mannen als vrouwen - fakkels in hun intieme delen verstoppen. De toiletten achter de vakken van de harde kern zouden vol liggen met condooms, zo is hem verteld. “En daar is nauwelijks iets aan te doen, of je moet op zijn Chinees op mensen jagen met speciale röntgenapparaten. Dat gaat mij te ver," zei de burgemeester tegen de NOS.
Op sociale media wordt volop de spot gedreven met zijn fakkel-verhaal. "Degene die Aboutaleb heeft wijsgemaakt dat je fakkels in je 'arie' de Kuip in smokkelt, hahahaha?", giert een supporter op X het uit.

Bekende smokkelroute of slechte controle?

Wat is waar van Aboutalebs verhaal? Is het inderdaad een bekende smokkelmethode of een slecht excuus voor een gebrekkige controle bij de Kuip? En is het mogelijk om zo'n fakkel met een lengte van 20 centimeter in je anus of vagina te verstoppen? Rijnmond doet een poging op deze vragen een antwoord te krijgen.
Een fakkel van 20 centimeter
© Rijnmond
.

Erg oncomfortabel

Een belletje naar het Erasmus MC leert dat het inderdaad mogelijk is om voorwerpen van deze omvang te verstoppen in lichaamsholten. Anatomisch kan het dus, maar oncomfortabel moet het in ieder geval zijn om met zo'n fakkel in je lijf rond te lopen. Waar je ook vandaan komt, je moet eerst een flinke tippel maken naar de poortjes van de Kuip. Daar sta je met gemak ruim een half uur in de rij tot je wordt gefouilleerd. En dan moet je nog op zoek naar een wc, waar vaak ook een rij staat. Het vergt nogal wat om dit alles met een stalen gezicht te doorstaan en het hele gevaarte op het toilet er in één geheel (en droog) uit te krijgen.
Daarnaast is het ook niet zonder gevaar om zo'n groot stuk vuurwerk in je lichaam te stoppen. Van seksspeeltjes zoals grote dildo's en vibrators is bekend dat die pijnlijke verwondingen kunnen aanrichten aan anus, endeldarm en vagina. Vooralsnog zijn er zowel bij het Erasmus MC als Sint Franciscus Gasthuis geen gevallen bekend van 'fakkelbewaarders' die in het ziekenhuis zijn beland.

Over het hek gooien

We spreken ook met Feyenoordfan Patrick*. Hij was in de jaren negentig actief bij de harde kern en bezoekt nog altijd frequent de Kuip. Hij is op zijn zachtst gezegd verbaasd over Aboutalebs uitspraak. “Ik heb echt nog nooit gehoord dat mensen die dingen in hun anus doen, nog nooit!”, benadrukt hij. Volgens Patrick is deze smokkelroute not done. “Een hooligan heeft wel wat uit te leggen aan zijn mede-hooligans als hij objecten in zijn anus stopt.”

Genoeg andere trucjes

Het gaat er veel simpeler aan toe, volgens Patrick. "Die dingen passen gewoon in je schoen, je onderbroek of tussen je borsten." En er zijn nog genoeg andere trucjes, zoals de nacht voor de wedstrijd over het hek klimmen met een tas fakkels en ze ergens binnen het stadion verstoppen. Patrick: “Als ik tegenwoordig naar de Kuip ga, word ik niet eens meer gefouilleerd, ze fouilleren alleen deusual suspects, en zelfs dat gaat snel en onzorgvuldig.” Het probleem is ook dat het stadion dit laat doen door stewards. Het is niet zoals een controle bij de douane. Als je 50.000 mensen grondig wilt fouilleren heb je veel meer tijd nodig natuurlijk.”
Veel fakkels op de noordzijde van de Kuip tijdens een Europese wedstrijd van Feyenoord.

Europese trend

Het afsteken van fakkels is in heel Europa – van Zweden, Italië tot Duitsland - een trend die steeds groter wordt. Niet alleen onder hooligans, ook onder gewone fans. ”No pyro, no party (geen fakkel, geen feestje, red.) is een bekende slogan geworden”, vertelt Patrick.
Maar het is niet nieuw. Ook Patrick heeft er vroeger wel eens eentje naar binnen gesmokkeld. Hij laat een foto uit 2000 zien met een brandende fakkel en foto's uit de jaren negentig van rook op de tribune. "Vroeger zag je die fakkels ook al hoor, het wordt nu alleen groter gemaakt door sociale media."
Hij vindt het overdreven dat het gelijk als hooligangedrag wordt bestempeld. ”Een hooligan ben je in mijn optiek als er geweld bij komt kijken. Fakkels zijn niet bedoeld als gewelddadig, maar ter verhoging van de sfeer."
Maar hoe zit het dan met het verhaal van Aboutaleb en de condooms die bij de toiletten in de Kuip worden gevonden? Dat antwoord moet Patrick schuldig blijven: “Het is ongeveer de enige plek in Rotterdam waar ik zelf nooit seks zou hebben. En als er stelletjes zijn die het toch doen, dan betwijfel ik of ze condooms gebruiken.”
*De echte naam van Patrick is bekend bij de redactie.
In de podcast Sparta naar Voren! werd uitgebreid aandacht besteed aan het binnensmokkelen van vuurwerk via de inwendige mens. Geen van de tafelheren gelooft de woorden van Aboutaleb, die volgens hen absolute onzin verkondigt:
Podcast Sparta naar Voren! bespreekt het heikele issue van fakkels via anus stadion binnensmokkelen
In dit filmpje vertelt een Schot enthousiast over de ‘craziest pyro’s ever seen’ en de extase die dat teweegbrengt in het stadion:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl