RECHTSZAAK

Tom lichtte Feyenoordfans op én verloor zijn vrienden: 'Tot mijn nek in de schulden'

Ook zijn eigen vrienden spaart Tom niet.
© Rijnmond
Een 25-jarige Zwijndrechter maakt in mei vorig jaar twee Feyenoordfans blij met kaartjes voor de kampioenswedstrijd in De Kuip. Tenminste, dat denken ze. De waarheid is anders: de kaartjes zijn nep en verkocht door een gokverslaafde, die ze oplicht om zijn torenhoge schulden af te lossen. Ook zijn eigen vrienden spaart hij niet.
Tom*, die in totaal 22 mensen oplichtte, deed dinsdag zijn verhaal in de Dordtse rechtbank. RTV Dordrecht woonde de zaak bij. "In het verleden heb ik al eens gokschulden gehad. Toen ben ik geholpen door mijn ouders en mensen om mij heen om er vanaf te komen. Maar in de jaren erna is het, door stiekem te gaan gokken, weer erger geworden", biecht hij op tegen de politierechter.

Vroeger zelf opgelicht

Al snel gaat het van kwaad tot erger. "Ik zat tot mijn nek in de schulden", zegt Tom, die vroeger zelf een keer belazerd is met neppe kaartjes. "Ik zou met vrienden naar een feest van Feyenoord gaan, maar toen werd dat contact meteen verbroken. Het geld kreeg ik nooit terug."
Voor Tom kennelijk 'inspiratie' om zelf mensen op te lichten. Tussen november 2022 en juni 2023 verkoopt hij seizoenkaarten en losse kaartjes voor Feyenoord, maar levert die nooit. Zo koopt een stel voor 160 euro twee kaartjes voor de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles, maar komen ze nooit in het stadion. "Wij hadden ons echt verheugd op de wedstrijd en hebben hier heel veel verdriet van gehad", laat het duo in de aangifte optekenen.
In augustus heeft Tom spijt van de oplichting en meldt hij zich, tijdens zijn vakantie in Renesse, bij de politie.

Ruim een ton naar goksite

Tijdens de zitting komen er meerdere enorme bedragen voorbij. Zo ging er in de afgelopen jaren ruim een ton van zijn rekening naar goksite Bet365, lichtte hij in een half jaar zijn slachtoffers voor ruim 11 duizend euro op, had hij een gokschuld van 40 duizend euro en hebben zijn ouders al 18 duizend euro betaald aan gedupeerden. "Maar ik wil iedereen volledig terugbetalen, daar vallen mijn ouders ook onder", zegt hij daarover.
Niet alleen zijn ouders, maar ook zijn beste vrienden zitten met Toms problemen opgescheept. Hun geld, dat bedoeld was voor tickets en munten voor het Belgische dance-festival Tomorrowland, gebruikte hij om schulden af te betalen.

Beste vrienden verloren

"Het waren mijn beste vrienden die ik dagelijks zag. Ik ben ze bijna allemaal kwijtgeraakt, dat is een van de ergste dingen die ik heb meegemaakt. Op straat durf ik ze niet meer aan te spreken, ik schaam me ervoor. Nu focus ik me op andere dingen, zoals mijn werk."
Tekst gaat door onder de foto
Verschillende Feyenoordfans waren de dupe van zijn oplichtingspraktijken
© Pixabay/Rijnmond
Dat is hard nodig, want Tom moet nog een flink bedrag aan gedupeerden betalen en heeft nog een schuld van 11 duizend euro bij winkels waar je achteraf kunt betalen. Hij woont nog bij zijn ouders, werkt zes dagen per week en denkt over twee jaar uit de schulden te zijn, zodat hij zich daarna kan richten op een opleiding. Inmiddels heeft Tom een levenslange gokstop via het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks) en krijgt hij professionele hulp.

Het vonnis

De officier van justitie is blij dat hij zelf hulp heeft gezocht om van zijn verslaving af te komen en al veel geld aan slachtoffers heeft terugbetaald, maar vindt ook dat de straf 'pijn moet doen'. Daarom eist hij een werkstraf van 120 uur, waar de rechter in meegaat. Ook moet Tom, als hij in de komende twee jaar weer in de fout gaat, drie maanden de cel in.
Omwille van privacyredenen is de naam van de verdachte gefingeerd. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl