Brian Brobbey op de training van Ajax
NOS VoetbalAangepast

Ontknoping eredivisie: haalt Ajax Europa League en gaat Twente de Champions League in?

In Eindhoven rijden ze de platte kar al voor. In Enschede neuriën ze de Champions League-hymne. En in Amsterdam stellen ze hun verwachtingen wat bij.

Nederlandse clubs moeten een lang en druk seizoen de komende weken gaan bekronen. Er zijn nog vier speelronden te gaan, maar deze midweekse speelronde wordt misschien al snel veel duidelijk over de ontknoping in de Nederlandse competitie.

De verdeling van Europese tickets

Haalt FC Twente, dat vanavond Almere treft, de voorronde van de Champions League? En weet Ajax, dat vanavond Excelsior ontvangt, het seizoen nog enigszins te redden met plaatsing voor de Europa League?

Een overzicht van welke clubs nog waarvoor spelen.

Landstitel en groepsfase Champions League: PSV donderdag al kampioen?

Het kan toch haast niet meer misgaan voor PSV. In Eindhoven kunnen ze de landstitel al ruiken en in speelronde 31 kan de beslissing al vallen. Als koploper PSV donderdag een beter resultaat haalt dan Feyenoord, dan kan Eindhoven de 25ste landstitel gaan vieren.

De tickets voor de vernieuwde groepsfase van de Champions League zijn in elk geval al verdeeld: PSV en Feyenoord horen in de verte al de heroïsche hymne.

Bekijk hieronder een video over de nieuwe opzet van de Champions league.

Zo werkt de nieuwe opzet van de Champions League

In Enschede kennen ze het Champions League-deuntje ook al uit hun hoofd. Maar zouden FC Twente-fans het al durven neuriën? Twente (60 punten) is met een voorsprong van vijf punten op AZ (55 punten) dicht bij plaatsing voor de derde voorronde van de Champions League.

De ranglijst van de eredivisie na speelronde 30

Zeker is het nog niet, want de twee subtoppers spelen nog tegen elkaar op 5 mei in speelronde 32. Het moet gek lopen wil FC Twente plek drie in de eredivisie nog weggeven, want de Tukkers spelen nog tegen Almere City (nummer 12), AZ (nummer 4), FC Volendam (nummer 17) en PEC Zwolle (nummer 13).

Een makkelijker schema dan AZ, dat nog NEC (nummer 6), FC Twente (nummer 3), Go Ahead Eagles (nummer 8) en FC Utrecht (nummer 7) treft.

Groepsfase Europa League: houdt AZ stand?

De voorsprong die AZ (55 punten) heeft op Ajax (48 punten) en NEC (47 punten) zou genoeg rust moeten brengen in Alkmaar, maar het resterende speelschema is niet geruststellend.

Met zo'n zwaar programma tegen vier subtoppers moeten de Alkmaarders nog uitkijken dat Ajax en NEC langszij komen. Al zullen die twee ploegen zich in eerste instantie toch richten op hun onderlinge strijd voor plek vijf.

AZ-aanvoerder Jordy Clasie

Tweede voorronde Europa League: Ajax of NEC?

Weinigen hadden gedacht dat na de dramatische seizoenstart van Ajax - ze stonden laatste na acht gespeelde duels - nog voor Europees voetbal zou spelen. Maar met vier wedstrijden te gaan, staat Ajax (48 punten) op plek vijf, een plaats die recht geeft op de tweede voorronde van de Europa League.

Wel hijgt NEC (47 punten) de Amsterdammers in de nek. NEC verloor in 2024 pas twee eredivisieduels, van PSV en Twente werd zelfs gewonnen, tegen Feyenoord en Ajax speelden ze gelijk. Met AZ (nummer 4), Excelsior (nummer 15), Feyenoord (nummer 2) en Almere City (nummer 12) als laatste vier wedstrijden is plek vijf halen niet onmogelijk. Met een beetje mazzel kunnen ze ook AZ nog voorbij.

NEC zit Ajax op de hielen

Weinig komt vanzelf dit seizoen bij Ajax, maar het schema is relatief makkelijker dan dat van NEC. Met achtereenvolgens Excelsior (nummer 15), Volendam (nummer 17), Almere City (nummer 12) en Vitesse (nummer 18) lonkt voor de Amsterdammers de voorronde van de Europa League en wellicht nog directe plaatsing voor de Europa League.

Nummer zeven FC Utrecht (45 punten) is ook allerminst kansloos voor Europa League-voorronde. De ploeg van Ron Jans verloor in 2024 alleen van Ajax en Feyenoord en verkeert in uitstekende vorm met drie zeges in de laatste drie duels.

Play-offs voor Conference League-voetbal: strijd NEC en FC Utrecht lonkt

Ietwat vooruitlopend op wie zich plaatsen voor de play-offs voor het laatste Europese ticket (voorronde van Conference League), lonkt alvast een interessante strijd tussen NEC en FC Utrecht. De kans dat de nummer zes en zeven straks de finale spelen van de play-offs is aanzienlijk.

Bram Nuytinck en Jens Toornstra in duel

Toch zullen de nummer acht en nummer negen, Go Ahead Eagles (42 punten) en Sparta (40 punten), azen op misstapjes. Overigens zijn zij nog niet helemaal zeker van plaatsing voor die play-offs, want nummer tien Heerenveen (36 punten) en nummer elf Fortuna Sittard (35 punten) staan vier en vijf punten achter.

Zelfs nummer 12 Almere City is met 33 punten nog niet helemaal afgeschreven.

Strijd tegen degradatie: Volendams laatste kans

In Vitesse is de rouwperiode van de degradatie al begonnen. De club uit Arnhem kreeg vrijdag 18 punten in mindering en is al officieel laatste geworden. Daarboven vecht nummer zeventien Volendam (19 punten) voor de laatste kans.

Plek 13 tot en met 18 in de eredivisie na speelronde 30

Met vijf punten achterstand op nummer zestien RKC Waalwijk (24 punten) wacht de Volendammers een helse taak, zeker kijkend naar de tegenstanders: Sparta, Ajax, FC Twente en Go Ahead Eagles.

Bij RKC kijken ze toch vooral omhoog. Naar Excelsior, dat met 25 punten op de veilige plek 15 staat. De resterende schema's zijn vergelijkbaar en dus worden het in Waalwijk en Rotterdam nog nerveuze weken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl